November 2024
Allerede før Eilin Schjetne og hennes selskap HILI AS har etablert sine første boligsameier, har de over 600 boligeiere på venteliste. Den nye eierskapsmodellen skal gi boligeiere større økonomisk handlingsrom. Allerede nå har hun internasjonale ambisjoner.
INTERNASJONALE AMBISJONER: Eilin Schjetne, CEO i selskapet HILI AS, mener modellen de har utviklet er unik. – Så vidt vi vet er det ikke andre land i Europa som har liknende løsninger for eksisterende boligeiere, sier Schjetne.
Ideen til den nye måten å eie sin egen bolig på, kom for over ti år siden da hun selv sto i et samlivsbrudd. Eilin og mannen bodde på Jar i Bærum gjennom barnas småbarnstid. De var vel etablert i nærmiljø og skolekrets.
– Å gå gjennom et samlivsbrudd er krevende nok som det er både for foreldre og barn. Å måtte flytte fra hjemmet sitt fordi foreldrene skal skilles, gir en stor tilleggsbelastning, sier Eilin Schjetne.
På det tidspunktet fikk ikke Eilin nok lån i banken til å eie alene, selv om de også hadde en utleiedel. Løsningen ble å eie huset sammen og flytte ut og inn annenhver uke, så barna kunne bli boende. Det gikk til et visst punkt, men etter hvert måtte de gå til det skrittet å selge ungenes barndomshjem.
– I tillegg til den store personlige belastningen for alle, var det også ganske irriterende. Bare ett år etter at vi solgte, fikk jeg en ny jobb som gjorde at jeg ville ha oppfylt kravet bankene stiller til lån, om opptil fem ganger inntekt. For meg var det bare snakk om en kort overgangsperiode der jeg hadde behov for hjelp, forteller hun.
Opplevelsen ble starten på det som nå blir en ny og mer fleksibel modell for hvordan man kan eie sin egen bolig.
Profesjonell sameiepartner i egen bolig
HILI har en klar misjon: å gjøre livet lettere for boligeiere. Snart kan boligeiere selge litt av boligen sin til HILI, men bli boende i hele.
– Modellen er egentlig ganske enkel. Eier du din egen bolig, og av ulike årsaker ikke har mulighet til å betale alt det koster å bo der, kan du selge deler av boligen til et investeringsfond, forklarer Schjetne.
Fondet går inn i et sameie og kan kjøpe opp til halvparten av boligen.
HILI er plattformen som matcher boligeiere med kapital. En digital plattform “organiserer” sameiet både ved etablering og på løpende basis.
SKATTEFUNNMIDLER: Eilin Schjetne i HILI AS (t.v.) har fått innvilget Skattefunnmidler til å videreutvikle den digitale plattformen som “organiserer” sameiet både ved etablering og på løpende basis. Carina Bergem fra Aply AS (t.h.) hjalp dem gjennom hele prosessen.
Skattefunnmidler til utvikling av teknologi
HILI AS har fått innvilget støtte fra Skattefunn til et prosjekt med tre ulike arbeidspakker. De har fått støtte til å etablere en digital plattform for etablering av sameiene, velge ut egnede objekter for investering og administrasjon av det løpende samarbeidet mellom investeringsfond og boligeier.
–Investeringsfondet går inn som en profesjonell eier og skal sørge for en god forvaltning av alle boligene de skal ha i sin portefølje. HILI vil blant annet sørge for tips og råd for godt vedlikehold og andre praktiske og juridiske sider ved å eie bolig, forklarer Schjetne.
Hun understreker at Skattefunn-midlene blir viktig for videre utvikling og vekst.
Sikrer hjelp til mange
HILI AS har jobbet med å utvikle avtaleverk, sikre investorer og bygge de digitale systemene som skal gjøre det mulig å etablere og drive sameiene. De håper de første sameiene er i drift om kort tid. Allerede før den første avtalen mellom et investeringsfond og en boligeier er på plass, har interessen vært stor. Over 600 boligeiere står nå på venteliste, mange med lignende utfordringer som Eilin Schjetne selv hadde for ti år siden.
–
Vi har også mange på ventelisten som sliter med å eie boligen sin fullt ut. Det gjelder blant annet pensjonister med store eiendommer, men begrenset økonomi, eller folk som har mistet jobben eller ønsker en lavere lønnet stilling. Felles for dem alle er behovet for en mer fleksibel måte å eie bolig på, sier Schjetne.
Satser på vekst
Hun forteller at selskapet har internasjonale ambisjoner.
–
Så vidt vi vet er det ikke andre land i Europa som har liknende løsninger for eksisterende boligeiere, sier Schjetne.
HILI AS er nå klare for å inngå de første sameieavtalene samtidig som de forbereder seg på videre vekst. Ifølge Eilin Schjetne har de fått på plass et drømmestyre med solid erfaring. Styreleder er Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. Med seg har de også blant annet Jacob Schram, tidligere toppleder i Norwegian og Cirkle K.
–
Vi bygger nå et skalerbart selskap som kan investere i boliger, både i Norge og internasjonalt, sier Schjetne.
APLY AS: Carina Flaam Bergem er rådgiver og partner i APLY AS, en bedrift som skriver søknader for å finansiere innovasjonsprosjekter. Bergem skrev søknaden til HILI AS, som resulterte i gitte skattefunnmidler.
Fakta om Skattefunn fra Forskningsrådets nettsider
SkatteFUNN (Skattefradrag for Forskning og Utvikling i et Nyskapende Næringsliv) er en rettighetsbasert skattefradragsordning for norske bedrifter. Du kan søke om skattefradrag for 19 prosent av kostnadene til et forsknings- og utviklingsprosjekt. Ordningen administreres av Forskningsrådet, i samarbeid med Skatteetaten.
Faglig kompetanse effektiviserer søknadsprosessen
Rådgiver og partner hos Aply AS Carina Flaam Bergem skrev Hili AS sin søknad om Skattefunnmidler. Hun har en mastergrad innenfor industriell økonomi og datateknologi, og har lang erfaring med å skrive søknader som omhandler digitaliseringsprosjekter, nye prosesser og finansteknologi.
– Kombinasjonen av fagkompetanse og erfaring gjør at vi raskt kan sette oss inn i det kunden jobber med og vite nøyaktig hvilken informasjon vi trenger for å få på plass en godkjent søknad. Dette sparer kunden for tid og søknadsprosessen går raskere, forklarer hun.
Hennes erfaring er også at en slik faglig kobling mellom rådgivere og kunder øker sjansen for å lykkes med søknadene.