Desember 2024
Etter at selskapet Folq AS signerte den første avtalen mellom en konsulent og en oppdragsgiver har de nå 2500 kvalitetssikrede konsulenter på sin selvutviklede digitale markedsplass. "Eit viktig mål for oss er at rekrutteringa av konsulentar skal vere enkel og open", sier CEO Eldri Coll Mossige.
SIKRER TRANSPARENS: Etter at selskapet Folq AS signerte den første avtalen mellom en konsulent og en oppdragsgiver har de nå 2500 kvalitetssikrede konsulenter på sin selvutviklede digitale markedsplass. - Eit viktig mål for oss er at rekrutteringa skal være enkel og open, sier CEO Eldri Coll Mossige.
Digital konsulentmatch
Den digitale markedsplassen selskapet Folq AS har utviklet, gjør det lettere for oppdragsgivere å finne og komme i kontakt med kompetente konsulenter når de trenger det. Siden selskapet ble etablert i 2017 har de sikret nesten 500 avtaler.
– Hovudmålet for oss er å sikre større openheit om korleis utveljinga av konsulentar blir gjort. Det er denne openheita vi meiner mangla i marknaden, og som gjorde at vi såg eit behov for eit selskap som Folq, sier Eldri Coll Mossige, CEO i selskapet.
Det er det også flere som gjør. Etter at de startet i 2017 hadde de en sterk vekst allerede fra start. I løpet av årene de har drevet, har de hjulpet med å koble konsulenter og oppdragsgivere til rundt 500 kortere og lengre arbeidsoppdrag i IT-sektoren.
Kvalitetssikrede konsulenter
Folq har nå en base på rundt 2500 kvalitetssikrede konsulenter med erfaring fra ulike typer digitaliseringsoppdrag i mange ulike roller. Det er utviklere, designere, sikkerhetseksperter og arkitekter, i tillegg til prosjektledere og forretnings-
rådgivere med erfaring med utvikling, implementering av større digitaliseringsprosjekter. I tillegg til at potensielle oppdragsgivere har full tilgang til å søke blant, og ta direkte kontakt med, alle de 2500 konsulentene, er hver enkelt registrerte konsulent kvalitetssikret av Folq. De har måttet gå igjennom en tilnærmet vanlig rekrutteringsprosess med CV-screening, caseoppgaver og referanseinnhenting.
– Det at alle kandidatar er kvalitetssikra, gjer òg at utvalet av konsulentar per i dag er avgrensa til 2500. Talet er avgrensa til dei som er gode nok, forklarer Mossige.
På markedsplassen kan oppdragsgivere lyse ut oppdrag hvor konsulenter melder sin interesse. Oppdragsgivere kan da gå igjennom de interesserte konsulentene for å se hvem som har riktig kompetanse for det enkelte oppdrag.
Åpnere utvelgelse
Som mange andre oppstartsbedrifter, kom forretningsideen etter egenopplevde utfordringer. Gründerne hadde startet et eget konsulentselskap, og fikk sitt første møte med konsulentmeglere i det norske markedet da de skulle sikre oppdrag til konsulentene sine. Erfaringene de gjorde seg var varierte, og de så behov for en mer transparent matching-prosess mellom oppdragsgivere og konsulenter, der direkte kontakt mellom partene var tillatt.
- Tradisjonelle konsulentmeklarar har jobba med dette i lang tid. Vår erfaring er at dei ikkje alltid er like opne om korleis utveljinga av konsulentar føregår og kva for margin dei sjølve tek av timeprisen til konsulenten eller kunden. Ofte veit verken konsulenten eller oppdragsgivaren kor stor del som går til meklaren, sier Mossige.
Hos Folq er forretningsideen at alt dette skal være helt transparent.
SIKRER UTVIKLING: CEO i selskapet Folq AS, Eldri Coll Mossige mener Skattefunnmidlene sikrer at de kan utvikle tjenestene sine videre. Iver Osnes fra Aply har hjulpet dem i søknadsprosessen.
Skattefunnmidler sikrer utvikling
Mossige forteller at de har fått Skattefunnmidler i tre omganger, noe som har gjort det mulig å utvikle den digitale plattformen som skal “matche” konsulenter og oppdragsgivere på en mer transparent måte.
– Ei av utfordringane er å lage ein digital marknadsplass som på mest mogleg effektiv måte koplar den best eigna konsulenten til kvart enkelt oppdrag, forteller Mossige.
Den selvbetjente markedsplassen har også inkludert tilleggstjenester som skal gjøre det enklere for alle som bruker plattformen. Blant annet forenkler den fakturering for konsulentselskapet, ved å automatisk generere faktura basert på konsulentenes månedlige timelister. Dermed reduseres den administrative byrden for særlig selvstendige konsulenter. De har brukt mye tid på å eksperimentere med bruk av kunstig intelligens (KI), med gode resultater. De ser blant annet stort potensiale i å benytte KI til å optimalisere matching mellom oppdragsgiver og konsulent. I dag benytter de en KI-basert CV-parser for å opprette konsulentprofiler i markedsplassen, og de har KI-støtte for oppdragsgivere for å definere oppdragsbeskrivelser ved utlysning av oppdrag.
Mossige mener Skattefunnmidlene de har fått innvilget betyr mye og at ordningen generelt sikrer forskning, utvikling og innovasjon, spesielt for oppstartsbedrifter.
- Å få innvilga Skattefunn-midlar reduserer utviklingskostnadene slik at me kan satse meir. Det har mykje å seie for likviditeten til selskapet,
sier hun.
500 signerte avtaler
Eldri Coll Mossige (38) har selv vært konsulent i IT-bransjen etter at hun ble uteksaminert som sivilingeniør fra NTNU. Hun kom til selskapet i 2019, 1,5 år etter at det ble etablert. I dag har selskapet 17 ansatte hvorav tre av dem jobber i Sverige. Siden de fikk til den første avtalen mellom en konsulent og en oppdragsgiver har de nesten 500 signerte oppdrag. Hvert oppdrag varer i gjennomsnitt i 23.2 måneder.
Godt samarbeid mellom Aply og Folq sikret SkatteFUNN-midlene
Folq fikk god støtte i søknadsprosessen til SkatteFUNN-midlene gjennom bistand fra Iver Osnes i Aply. Med en solid bakgrunn innen teknisk kybernetikk og nær fem års erfaring fra søknadsbransjen, har Osnes rett kompetanse til både å raskt sette seg inn i Folqs teknologi og gi god veiledning i offentlige støtteordninger. Hans kompetanse innen maskinlæring har vært avgjørende for å utforme en presis og målrettet søknad.
– "Mi rolle har vore å sikre at søknaden kommuniserer innovasjonen, ny kunnskap og framgongsmåten klart og presist. Ved raskt å forstå korleis Folq jobbar og kva dei ønskjer å løyse, har vi spart kunden for mykje tid og laga ein søknad som treff godt," sier Osnes.
Eldri Coll Mossige understreker hva bistanden fra Osnes har betydd selskapet. –
"Det har gjort søknadsprosessen mykje meir effektiv for oss, som igjen har frigjort tid til å fokusere på kjerneverksemda vår."
avslutter hun.